جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
تحصیل پزشکی در پاکستان

تحصیل پزشکی درپاکستان

پزشکی جزو رشته‌های محبوبی است که طرفداران بسیاری دارد. با توجه به شرط برگزاری کنکور و رقابت شدید میان داوطلبان، تعداد پذیرش دانشجویان در این رشته بسیار محدود است. اما، در صورت تمایل، متقاضیان می‌توانند برای پذیرش در دانشگاه‌های خارجی به ویژه در کشورهای همسایه اقدام نمایند.

اگر به دنبال پذیرش و تحصیل پزشکی در پاکستان و در جستجوی اطلاعاتی جامع در رابطه با این موضوع هستید، به سایت درستی وارد شده‌اید! ما در این مقاله، سعی کرده‌ایم موارد مهمی که لازم است تا در مورد پذیرش و تحصیل پزشکی در پاکستان بدانید را با شما در میان بگذاریم.

مشاوره مهاجرت تحصیلی
تحصیل پزشکی در پاکستان

مشاوره تحصیل پزشکی درپاکستان

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

پزشکی جزو رشته‌های محبوبی است که طرفداران بسیاری دارد. با توجه به شرط برگزاری کنکور و رقابت شدید میان داوطلبان، تعداد پذیرش دانشجویان در این رشته بسیار محدود است. اما، در صورت تمایل، متقاضیان می‌توانند برای پذیرش در دانشگاه‌های خارجی به ویژه در کشورهای همسایه اقدام نمایند.

اگر به دنبال پذیرش و تحصیل پزشکی در پاکستان و در جستجوی اطلاعاتی جامع در رابطه با این موضوع هستید، به سایت درستی وارد شده‌اید! ما در این مقاله، سعی کرده‌ایم موارد مهمی که لازم است تا در مورد پذیرش و تحصیل پزشکی در پاکستان بدانید را با شما در میان بگذاریم.

 

آشنایی با کشور پاکستان

 

برای تحصیل پزشکی در پاکستان، بهتر است با این کشور بیشتر آشنا شوید. پاکستان، کشوری آسیایی است که میان رشته کوه قراقرم، هیمالیا و چین در شمال شرقی، افغانستان در شمال ، ایران در غرب، دریای عمان در جنوب و هند در شرق واقع شده است. 

این کشور با جمعیتی بالغ بر 233 میلیون نفر، پنجمین کشور پرجمعیت در جهان است. آب و هوای این کشور خشک است و مردم آن به زبان اردو صحبت می‌کنند. تا پایان مقطع تحصیلی دبیرستان، به زبان اردو به دانش‌آموزان تعلیم داده می‌شود؛ اما آموزش مقاطع دانشگاهی در این کشور، معمولاً به زبان انگلیسی است.

 در پاکستان، پزشکان به خاطر خدماتی که به مردم ارائه می‌کنند، از احترام خاصی برخوردارند و  MBBs یا همان لیسانس پزشکی و جراحی، مدرکی با صلاحیت و حرفه‌ای در نظر گرفته می‌شود که در سراسر جهان متقاضیان خاص خود را دارد.

دانشگاه‌های پزشکی پاکستان

 

برای تحصیل پزشکی در پاکستان، لازم است از آمار دانشگاه‌های این کشور بیشتر بدانید. جدیدترین آمار نشان می‌دهد که در مجموع، 94 کالج پزشکی در پاکستان وجود دارد که همه آن‌ها توسط کمیسیون پزشکی پاکستان به رسمیت شناخته شده‌اند.

نسبت کالج‌های پزشکی بخش دولتی و کالج‌های پزشکی بخش خصوصی تقریباً 50-50 است. همچنین، حدود 27 کالج، وابسته به دانشگاه علوم بهداشتی (UHS) واقع در لاهور وجود دارد. پذیرش متقاضیان در کالج‌ها بر طبق مقررات تعیین‌شده توسط کمیسیون پزشکی پاکستان انجام می‌شود. 

کالج‌های پزشکی در پاکستان وابسته به مقامات زیر هستند:

  • وزارت آموزش و پرورش پاکستان
  • NMC (کمیسیون ملی پزشکی)
  • WHO (سازمان بهداشت جهانی)
  • ECFMG (کمیسیون آموزشی برای فارغ‌التحصیلان پزشکی خارجی)
  • WFME (فدراسیون جهانی آموزش پزشکی)
  • FAIMER (بنیاد پیشرفت آموزش و تحقیقات پزشکی بین‌المللی) 
 

هزینه تحصیل پزشکی در پاکستان

 

با توجه به وجود دانشگاه‌های دولتی و خصوصی مختلف در زمینه پزشکی در پاکستان، این امکان برای دانشجویان خارجی فراهم است تا بسته به تمکن مالی، اقدام به پذیرش در یکی از دانشگاه‌ها برای تحصیل پزشکی در پاکستان نمایند.

متوسط هزینه سالیانه تحصیل در رشته پزشکی برای دانشجویان خارجی در دانشگاه‌های دولتی حدود 4000-2000 دلار است و متوسط هزینه سالیانه تحصیل در رشته پزشکی در دانشگاه‌های خصوصی چیزی حدود 12500-8000 دلار است که این مبلغ بسته به دانشگاه و مکان تحصیل، برخورداری از امکانات سیستم آموزشی و… متفاوت است.

کالج‌های دولتی، از دانشجویان خارجی‌ که برای تحصیل پزشکی در پاکستان، تحت «برنامه تمکن مالی» اقدام می‌کنند، حدود 5000 تا 10000 دلار در سال (بسته به شهر محل تحصیل) دریافت می‌کنند؛ اما از دانشجویان خارج از کشور که تحت «برنامه کمک فنی پاکستان» پذیرفته شده‌اند، همان میزان شهریه‌ای که از دانشجویان پاکستانی دریافت می‌شود، از آن‌ها نیز دریافت می‌کنند؛ یعنی (حدود 300 تا 400 دلار در سال! ).

مدت زمان تحصیل پزشکی در پاکستان

 

مدرک کارشناسی برای دانشجویانی که مایل به ادامه تحصیل پزشکی در پاکستان، به صورت MBBS هستند، دوره‌ای پنج ساله است که دو سال اول با تمرکز بر علوم پایه پزشکی مانند آناتومی انسان، فیزیولوژی، بیوشیمی، آسیب‌شناسی عمومی و فارماکولوژی همراه است. 

سه سال باقیمانده به آموزش بالینی در رشته‌های پزشکی، جراحی، زنان، اطفال، E.N.T و چشم‌پزشکی اختصاص داده شده است. پس از تکمیل این دوره پنج ساله، فارغ‌التحصیلان باید قبل از اینکه توسط شورای پزشکی و دندانپزشکی پاکستان به عنوان پزشک شناخته شوند، یک سال آموزش بالینی را به صورت اختصاصی سپری نمایند.

تمام کالج‌های پزشکی در پاکستان، بر اساس دستورالعمل‌های وزارت بهداشت و وزارت آموزش و پرورش فعالیت دارند و دارای گواهینامه شورای پزشکی و دندانپزشکی پاکستان (PM&DC) هستند. اگر قصد تحصیل پزشکی در پاکستان را دارید و به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد دانشگاه موردنظرتان هستید؛ تنها کافیست فرم زیر را تکمیل نمائید تا ما در اسرع وقت با شما تماس بگیریم.

دانشگاه‌های پزشکی در پاکستان

 

فهرستی از 10 کالج‌ برای تحصیل پزشکی در پاکستان که به طور رسمی توسط کمیسیون ملی پزشکی تائید شده، شامل: دانشگاه علوم بهداشت کراچی، دانشگاه کراچی، دانشگاه پزشکی کینگ ادورارد لاهور، دانشگاه پنجاب لاهور، دانشگاه مردمی علوم پزشکی و بهداشت زنان سند، دانشگاه لیاکات علوم پزشکی و بهداشت سند، دانشگاه بلوچستان کویته، دانشگاه پزشکی شهید محترما بی‌نظیر بوتو سند، دانشگاه علوم بهداشت لاهور و دانشگاه سند است.

همچنین، چند نمونه از بهترین کالج‌های خصوصی پزشکی در پاکستان شامل: دانشگاه آقاخان، کالج پزشکی CMH لاهور، دانشکده پزشکی شیفا، کالج پزشکی، دندانپزشکی FMH و… است.

آزمون ورودی دانشگاه‌های پزشکی پاکستان

 

آزمون پذیرش ملی کالج پزشکی و دندانپزشکی (NMDCAT)، آزمونی است که هرساله در پاکستان و در سطح بین‌المللی برای متقاضیانی که قصد تحصیل پزشکی در پاکستان و در مقطع کارشناسی را دارند، برگزار می‌شود. این آزمون که توسط کمیسیون پزشکی پاکستان انجام می‌شود، پیش‌نیاز پذیرش در تمام کالج‌های پزشکی و دندانپزشکی (اعم از دولتی و خصوصی) است.

NMDCAT آزمونی تستی است که هر سوال دارای 1 نمره است و آزمون بدون احتساب نمره منفی برای پاسخ‌های اشتباه در نظر گرفته می‌شود. نمره کل این آزمون 200 است که شامل: 68 سؤال زیست شناسی، 54 سؤال شیمی، 54 سؤال فیزیک، 18 سؤال زبان انگلیسی و 6 سؤال از استدلال منطقی است.

اگر برای تحصیل پزشکی در پاکستان، در کالج خصوصی درخواست داده شود، به احتمال زیاد متقاضی باید در آزمون ورودی دانشگاه شرکت کند؛ مگر آنکه فرد در آزمون‌های دیگری شرکت داشته باشد که مورد قبول کالج خصوصی باشد. بسیاری از کالج‌های خصوصی به متقاضیان این امکان را می‌دهند تا به جای شرکت در آزمون ورودی، نمرات آزمون‌های موضوعی دروس زیست‌شناسی، فیزیک و شیمی خود را در مقطع دبیرستان برای دانشگاه ارسال کنند.

روند پذیرش دانشجو برای تحصیل پزشکی در پاکستان

 

دو مورد مهم که در روند پذیرش دانشجو برای تحصیل پزشکی در پاکستان موثر است؛ داشتن مدرک دیپلم و انتخاب دانشگاه است. برای مثال اگر برای پذیرش در دانشگاه‌هایی از جمله دانشگاه آقاخان و دانشگاه شیفا اقدام شود، متقاضی باید در آزمون‌های موضوعی که این دانشگاه در زمینه زیست‌شناسی، فیزیک و شیمی‌برگزار می‌کند، شرکت نماید. البته، این آزمون‌ها معمولاً توسط دانشگاه‌های خصوصی برگزار می‌شود.

همچنین، در برخی دانشگاه‌ها که توسط دولت پاکستان اداره می‌شوند از جمله: کالج پزشکی کینگ ادوارد، متقاضی باید بلافاصله پس از دریافت دیپلم اقدام به درخواست پذیرش کند.

اگر قصد تحصیل پزشکی در پاکستان و پذیرش در یکی از کالج‌های این کشور را دارید، باید حداقل 65% نمره دوره FSc یا دوره پیش پزشکی که شامل دروس (شیمی، زیست‌شناسی، فیزیک و ریاضی) است، را کسب نمایید؛ سپس، آزمون NMDCAT را سپری کنید. 

این آزمون معمولاً هر ساله در ماه ژوئن برگزار می‌شود. ثبت نام و برگزاری این آزمون معمولاً به صورت آنلاین و در مراکز خاصی در کشور پاکستان برگزار می‌شود.

مدارک مورد نیاز جهت پذیرش برای تحصیل پزشکی در پاکستان

 

قبل از اقدام به پذیرش برای تحصیل پزشکی در پاکستان، باید مدارکی از جمله: پاسپورت (حداقل 18 ماه اعتبار) ، برگه گواهی مدرک دیپلم و یا معادل آن، شناسنامه، عکس، دعوت‌نامه رسمی از پاکستان، مجوز کلیه اسناد از وزارت امور خارجه، قانونی بودن کلیه مدارک از سفارت پاکستان، ویزا، رسید بانکی شهریه سال اول (الزامی‌ برای برخی از دانشگاه‌ها) و مدارک آزمایش HIV را ارائه دهید.

اما یک نکته مهم و حائز اهمیت در موضوع ارائه مدارک برای تحصیل پزشکی در پاکستان، به ویژه برای دانشجویان خارجی در ایالات متحده و بریتانیا، ارائه گواهی معادل IBCC در رده پیش پزشکی است. بدون ارائه این مدرک، امکان پذیرش در هیچ کدام از دانشگاه‌های دولتی و خصوصی پاکستان امکانپذیر نیست.

یعنی برای آنکه متقاضی واجد شرایط دریافت گواهینامه پیش پزشکی باشد، باید دروس زیست‌شناسی با آزمایشگاه، شیمی با آزمایشگاه، فیزیک با آزمایشگاه و 4 سال زبان انگلیسی را طی یک سال گذرانده باشد و ریزنمرات آن را به صورت مهر و موم‌شده به دانشگاه تحویل دهد.

پذیرش در دانشگاه‌های پزشکی دولتی و خصوصی پاکستان

 

روند پذیرش در دانشگاه‌های دولتی و خصوصی، دو فرآیند درخواست کاملاً متفاوت است. با این حال، در هر دو مورد، دریافت گواهی معادل IBCC مهم است. اگر متقاضی، برای تحصیل پزشکی در پاکستان در کالج دولتی درخواست دهد، باید فرم درخواست را از نزدیک‌ترین سفارت یا کنسولگری پاکستان در منطقه دریافت و همه فرم‌ها را به آن‌ها ارسال کند. 

اگر متقاضی در پاکستان است و از طریق برنامه تمکن مالی درخواست می‌دهد، باید مطالب درخواستی خود را به کمیسیون آموزش عالی ارسال کند و اگر برای پذیرش از طریق برنامه «کمک فنی پاکستان» اقدام می‌کند، باید درخواست خود را به بخش امور اقتصادی ارسال نماید.

برای تحصیل پزشکی در پاکستان در کالج‌های خصوصی، پس از دریافت گواهی معادل، متقاضی مستقیماً با بخش امور دانشجویی کالج سروکار خواهد داشت و باید طبق الزامات درخواست آن‌ها اقدام کند. شرایط ورود به دانشگاه‌های خصوصی متفاوت است؛ به احتمال زیاد یا باید نمرات آزمون‌های موضوعی به همراه ریزنمرات دبیرستان، معادل‌سازی و ارسال شود یا اینکه در آزمون ورودی کالج ثبت‌نام گردد. معمولاً به دانشجویان خارجی‌ پیشنهاد می‌شود که در آزمون‌های موضوعی شرکت کنند.

تفاوت بین کالج‌های پزشکی دولتی و خصوصی پاکستان

 

برای اقدام به تحصیل پزشکی در پاکستان لازم است بدانید که در کالج‌های دولتی معمولاً دانشجویان پزشکی، تماس و تعامل بیشتری با بیماران دارند؛ اما امکاناتی با کیفیت پایین‌تر در مقایسه با کالج‌های پزشکی خصوصی به آن‌ها ارائه می‌شود.

همچنین، در دانشگاه دولتی، تعامل مستقیم کمتری بین اساتید و دانشجویان برقرار است و در هر کلاس معمولاً 250 دانشجو حضور دارند؛ درحالی‌که در کالج‌های خصوصی حدود 50 تا 100 نفر در هر کلاس هستند. کالج‌های دولتی، بسیار ارزان‌تر از کالج‌های خصوصی است؛ اما امکانات بهتر و فناوری بیشتری در تدریس دارند. اکثر کالج‌های خصوصی کمتر از 20 سال قدمت دارند؛ در حالی‌که کالج‌های دولتی، قدمت طولانی دارند.

شهریه دانشگاه‌های مختلف پاکستان

 

شهریه سالیانه تحصیل پزشکی در پاکستان در دانشگاه‌های خصوصی از قبیل دانشگاه آقاخان حدود 25600 دلار، کالج پزشکی CMH لاهور حدود 18000 دلار، دانشکده پزشکی شیفا 18000 دلار و کالج پزشکی و جراح دندانپزشکی FMH حدود 19000 دلار است.

برای اطلاع از هزینه تحصیل پزشکی در سایر دانشگاه‌های دولتی و خصوصی می‌توان به سایت دانشگاه‌ها و کالج مربوطه مراجعه کرد. 

همچنین، قیمت‌های ذکر شده در این مقاله به صورت حدودی عنوان شده است و بسته به دانشگاه، امکانات ارائه شده، شهری که دانشگاه در آن واقع شده و رتبه‌بندی دانشگاه‌ها، هزینه‌ها متغیر خواهد بود.

معایب تحصیل پزشکی در پاکستان

 

از آنجایی که مردم پاکستان به زبان اردو صحبت می‌کنند، ممکن است این زبان در خارج از محوطه دانشگاه، برای دانشجویانی که برای تحصیل پزشکی در پاکستان اقدام می‌کنند، عذاب‌آور باشد و ممکن است آن‌ها مجبور به یادگیری زبان اردو شوند.

همچنین، آب و هوای خشک و متفاوت این کشور ممکن است سازگار با شرایط برخی از دانشجویان نباشد. از طرفی، ممکن است افرادی که به طور همزمان تمایل به تحصیل و کار برای تامین هزینه‌های زندگی خود دارند، با مشکلاتی از جمله عدم برقراری ارتباط و یا عدم تمرکز مواجه شوند. از طرف دیگر، عدم تسلط کافی برخی از مدرسان به زبان انگلیسی در بعضی از دانشگاه‌ها می‌تواند دانشجویان خارجی را با مشکل مواجه کند.

مزایای تحصیل پزشکی در پاکستان

 

مدرک پزشکی در پاکستان توسط سازمان جهانی بهداشت و یونسکو به رسمیت شناخته شده و در سراسر جهان پذیرفته شده است. هزینه تحصیل پزشکی در پاکستان بسیار کم و مقرون به صرفه است. خوابگاه‌های مجهز و مناسبی برای راحتی دانشجویان فراهم شده است. 

کالج‌های پزشکی در پاکستان، جزو آکادمیک‌های عالی محسوب می‌شوند. همچنین، امکانات ورزشی مناسبی برای رفاه دانشجویان فراهم شده است. مدرک پزشکی که فارغ‌التحصیلان از کالج‌های پزشکی پاکستان دریافت می‌کنند، در سطح جهانی معتبر و از ارزش بالایی برخوردار است.

به طورکلی، تحصیل پزشکی در پاکستان به دلیل پذیرش آسان متقاضیان، برخورداری از اساتید علمی و دانشگاه‌های با تراز آموزشی و علمی مناسب، میزان شهریه کمتر و مخارج زندگی پایین، می‌تواند گزینه مناسبی برای تحصیل در رشته پزشکی را برای متقاضیان فراهم کند.

مشاوره تحصیل پزشکی درپاکستان

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد