جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
تحصیل در ترکیه

تحصیل در ترکیه

آیا مهاجرت تحصیلی به ترکیه فکر خوبی است؟ تحصیل در ترکیه مزیت خاصی دارد؟ اگر بخواهم در ترکیه تحصیل کنم، شرایط تحصیل در ترکیه چیست و چطور می‌توانم پذیرش تحصیلی ترکیه را دریافت کنم؟ اصلا هزینه تحصیل در ترکیه چقدر است؟ اگر قصد مهاجرت به ترکیه برای تحصیل را داشته باشید، احتمالاً این سؤال‌‌ها را بسیار از خود پرسیده باشید. مهاجرت به کشوری دیگر، موضوع مهمی است و تصمیم‌گیری در مورد آن راحت نیست. شما باید اطلاعات دقیق و درستی از مقصد خود داشته باشید تا مطمئن شوید که مناسب شرایط شما است.

مشاوره مهاجرت تحصیلی
تحصیل در ترکیه



     

    چرا تحصیل در ترکیه را انتخاب کنیم؟

     

    ترکیه برای دانشجویان، یک فضا و تجربه امنی را فراهم کرده است؛ فارغ از اینکه شما اصالتا اهل ترکیه هستید یا خیر. تحصیل در هر کشوری، مزایا و معایب خاص خودش را دارد؛ اما ترکیه با ایجاد شرایطی مناسب، کاری کرده که مزایای تحصیل در این کشور پررنگ‌تر باشد تا افراد با خیال راحت‌تری در مورد تحصیل در ترکیه تصمیم بگیرند. امنیت و مقرون‌به‌صرفه بودن، دو مورد از مهم‌ترین فاکتورهای انتخاب مقصد برای مهاجرت تحصیلی هستند.

    ترکیه این را به‌خوبی می‌داند و یک فضای آرام، هیجان‌انگیز و البته لذت‌بخش را برای زندگی دانشجویی فراهم کرده است. شما اگر از ترجیحات شخصی، دانشگاهی و فرهنگی خود به‌خوبی آگاه باشید، بهتر می‌توانید تصمیم بگیرید. اما اطلاع از مزیت‌های تحصیل در ترکیه هم می‌تواند تصمیم‌گیری در مورد مهاجرت به ترکیه برای تحصیل را برای شما راحت‌تر کند.

    مزایای تحصیل در ترکیه

     

    زندگی و تحصیل در ترکیه، مزیت‌های مختلفی دارد که در ادامه به مهم‌ترین این مزیت‌ها اشاره می‌کنیم:

    • فرصت‌های آموزش عالی باکیفیت: ترکیه با 94.2 درصد میزان تحصیلات، دومین کشور جهان در دسترسی به آموزش عالی و دانشگاهی است. علاوه بر این، فرایند و سیستم آموزشی مطابق با استانداردهای اروپا تعریف شده و مدرک شما در سراسر اروپا به رسمیت شناخته می‌شود.
     
    • تنوع در دانشگاه و برنامه‌های تحصیلی: ترکیه با 208 دانشگاه و با بیش از 8 میلیون نفر دانش‌پژوه، دارای بیشترین دانش‌پژوه در منطقه است. همچنین در این دانشگاه‌ها، بیش از 45 هزار برنامه و دوره تحصیلی وجود دارد. با این تنوع، به‌راحتی می‌توانید دانشگاه و دوره تحصیلی مناسب خود را پیدا کنید.
     
    • شرایط زندگی آسان و به‌صرفه: هزینه زندگی در ترکیه نسبت به بسیاری از کشورها، مقرون‌به‌صرفه است و شما می‌توانید نیازهای خود مانند مسکن، خوردوخوراک و تفریحات مختلف را با قیمت مناسب برآورده کنید. شما هم می‌توانید از خوابگاه‌های دانشجویی استفاده کنید و یا خانه‌ای را با قیمت معقول برای اجاره پیدا کنید. همچنین به‌عنوان دانشجو، شما برای بیشتر خریدهای خود تخفیف دریافت می‌کنید.
     
    • دانشجو دوست: در هر شهر ترکیه، حداقل یک دانشگاه وجود دارد و این یعنی ترکیه یک کشور دانشجویی است. وجود باشگاه‌های اجتماعی، تیم‌های ورزشی و رویدادهای فرهنگی در هر دانشگاه باعث می‌شود که تفاوت‌های فرهنگی و جغرافیایی به حداقل خود برسد. در واقع فعال‌ترین نقاط شهرها، مکان‌هایی هستند که دانشجویان در آن حضور دارند.
     
    • زیبایی‌های طبیعی: فارغ از موضوعات تحصیلی و آموزش عالی، ترکیه به‌خاطر طبیعت و جاذبه‌های دیدنی، در سراسر دنیا شناخته شده است. شما در ترکیه می‌توانید هر چهارفصل را تجربه کنید؛ از شنا در آب‌هایی که ترکیه را احاطه کرده‌اند تا اسکی در کوهستان‌هایی که در دل ترکیه وجود دارند. شما در ترکیه می‌توانید ورزش‌های مختلف را تجربه کنید و از زیبایی‌های بی‌شمار طبیعت آن لذت ببرید.
     
    • میراث تاریخی و فرهنگی: ترکیه پیشینه تاریخی زیادی دارد و میزبان تمدن‌های مختلفی بوده است. همین باعث شده که هزاران اثر تاریخی و فرهنگی داشته باشد که بسیاری از آن‌ها به‌عنوان میراث فرهنگی یونسکو از آن‌ها محافظت می‌شود.
     

    مردم مهمان‌نواز: مردم ترکیه بسیار مهمان‌نواز هستند و به‌عنوان یک دانشجو، اگر نیاز به کمک داشته باشید، به شما کمک می‌کنند. در واقع مردم ترک از روش‌ها مختلفی برای جلب رضایت مهمان‌های خود استفاده می‌کنند.

    شرایط تحصیل در ترکیه

     

    مانند هر کشور و دانشگاه دیگری، تحصیل در دانشگاه‌های ترکیه هم دارای شرایط خاصی است. به‌صورت کلی، این شرایط عبارت‌اند از: شرایط سنی، شرط معدل، تسلط زبانی، تمکن مالی، مدارک تحصیلی و غیره. بسته به اینکه برای کدام مقطع تحصیلی یا رشته اقدام می‌کنید، شرایط تحصیل در ترکیه هم فرق می‌کند.

     یعنی شما ابتدا باید دانشگاه، مقطع و رشته یا برنامه تحصیلی موردنظر خود را انتخاب کنید و سپس به بررسی شرایط تحصیل در ترکیه بپردازید. بهتر است قبل از مهاجرت تحصیلی به ترکیه، با این شرایط آشنا باشید و ما هم در ادامه سعی کردیم توضیحات بیشتری در مورد هر بخش ارائه کنیم.

    شرایط سنی

     

    شرایط سنی برای تحصیل در ترکیه، به مقطع تحصیلی شما وابسته است. شرایط مرتبط با سن دانشجویان، توسط دانشگاه‌ها اعلام می‌شود و هر دانشگاه قوانین مخصوص به خود را دارد. پس نمی‌توان برای مقاطع مختلف به سن خاصی اشاره کرد. اما اگر بخواهید برای دریافت بورسیه اقدام کنید، باید به سن توجه ویژه‌ای داشته باشید. حداکثر سن دانشجویان برای دریافت بورسیه تحصیلی، باید مطابق با لیست زیر باشد:

     

    شرایط معدل

     

    از جمله مهم‌ترین شرایط تحصیل در ترکیه، معدل دانشجویان در مقاطع مختلف است. معدل مدرک، یکی از المان‌های تأثیرگذار در اخذ بورسیه تحصیلی ترکیه و یکی از موارد مهم در مهاجرت به ترکیه برای تحصیل است. هرچه معدل شما از سایر متقاضیان بیشتر باشد در اولویت بالاتری قرار می‌گیرید.

    حداقل معدل برای اخذ بورسیه در رشته‌های پزشکی، داروسازی و پرستاری 90 از 100 یعنی حدود معدل 18 است. در زیر، حداقل معدل مناسب برای مقاطع مختلف در سایر رشته‌ها را ذکر کرده‌ایم:

    • دوره کارشناسی (معدل مقطع دیپلم): 70 از 100 یعنی معدل 14
    • دوره کارشناسی ارشد: 75 از 100 یعنی معدل 15
    • دوره دکتری:  75 از 100 یعنی معدل 15

    کشورهای برتر اعزام دانشجو به ترکیه

     

    کشور ترکیه در بین 10 کشور برتری است که میزبان و پذیرای بیشترین دانشجوی بین‌المللی است. بر اساس آخرین آمار منتشرشده در اوت2023، بیشتر از 300 هزار دانشجوی بین‌المللی در ترکیه حضور دارند. این آمار نشان می‌دهد که ترکیه مقصد بسیار جذابی برای دانشجویان بین‌المللی است و هزینه تحصیل در ترکیه مقرون‌به‌صرفه است.  پنج کشور سوریه، آذربایجان، ایران، ترکمنستان و عراق بیشترین دانشجو را به ترکیه فرستادند. آمار دقیق این دانشجویان را در جدول زیر می‌توانید ببینید:

    ردیف

    کشور

    تعداد دانشجوی اعزام‌شده

    1

    سوریه

    58 هزار نفر

    2

    آذربایجان

    34 هزار نفر

    3

    ایران

    22 هزار نفر

    4

    ترکمنستان

    18 هزار نفر

    5

    عراق

    16 هزار نفر

     با احتساب کشورهای بالا، 34 کشور بیشتر از 1000 دانشجو را برای تحصیل به ترکیه فرستاده‌اند. جالب است بدانید که تعداد دانشجویان خارجی ترکیه در سال 2014 حدودا 50 هزار نفر بوده و ترکیه اعلام کرده که تا انتهای سال 2023، می‌خواهد این عدد را به 350 هزار برساند. این عدد در 10 سال گذشته 7 برابر شده و ترکیه همچنان در حال اجرای برنامه‌های مختلف برای جذب دانشجویان خارجی است.

     

    مدارک لازم برای تحصیل در ترکیه

     

    برای تحصیل در ترکیه مدارک مختلفی نیاز خواهید داشت و لازم است که قبل از مهاجرت تحصیلی به ترکیه، این مدارک را آماده کنید. مدارک لازم برای تحصیل در ترکیه در هر مقطع متفاوت است و بسته به دانشگاه هم می‌تواند کم یا زیاد شود. اما در حالت کلی، مدارکی که برای تحصیل در ترکیه لازم هستند را می‌توانید در ادامه ببینید.

    مدارک لازم برای تحصیل در مقطع کاردانی و کارشناسی:

    • فرم درخواست
    • مدرک دیپلم دبیرستان به همراه ریزنمرات یا گواهی‌ای که نشان از فارغ‌التحصیلی شما می‌دهد
    • ریزنمرات و نتیجه آزمون YOS و آزمون SAT
    • رونوشت پاسپورت و سوابق تحصیلی
    • نمره مهارت زبان (در صورت نداشتن مدرک زبان، باید در آزمون ورودی دانشگاه شرکت و نمره قبولی کسب کنید)
    • تمکن مالی
     

    برای تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا، علاوه بر مدارک بالا به مدارک زیر هم نیاز خواهید داشت:

    • مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد
    • ریزنمرات و نتیجه ALES یا GRE/GMAT
    • انگیزه‌نامه و همچنین معرفی‌نامه استاد
     

    مدارک لازم برای بورس شدن در ترکیه

    برای تحصیل در ترکیه، می‌توانید از دانشگاه‌های مختلف بورسیه تحصیلی ترکیه دریافت کنید. این موضوع هم برای دانشگاه‌های عمومی و هم برای دانشگاه‌های خصوصی صادق است. برای دریافت بورسیه تحصیلی ترکیه به مدارکی نیاز دارید که لیست آن‌ها را در ادامه بیان می‌کنیم:

    • اسناد هویتی مانند کارت شناسایی یا پاسپورت
    • تصویر شخص که در یک سال گذشته گرفته شده است
    • نتایج آزمون سراسری (در صورت وجود)
    • مدرک دیپلم یا گواهی فارغ‌التحصیلی
    • نتایج آزمون بین‌المللی (GRE، GMAT، SAT یا غیره) که البته برای همه دانشگاه‌ها ضروری نیست
    • نتایج یا مدرک آزمون زبان (زبان بسته به دانشگاه و برنامه تحصیلی متفاوت است)
    • پروپوزال برای موضوع تحقیق و یک نمونه مکتوب از تحقیقاتی که انجام دادید (فقط برای مقطع دکترا)

    مراحل و زمان اپلای دانشگاه های ترکیه

     

    به‌طورکلی دو مهلت برای ثبت درخواست تحصیل در ترکیه وجود دارد. اگر بخواهید برای ترم پاییز اقدام کنید، باید درخواست خود را تا آخر ماه می (May) میلادی ثبت و مدارک را ارسال کنید. برای مثال شما می‌خواهید برای ترم پاییز 2024 ویزایی دانشجویی تهیه کنید. در این صورت باید درخواست و مدارک خود را تا آخر ماه می 2024 نهایی کرده باشید. این مهلت برای ترم پاییز، ماه دسامبر است. پس حتماً قبل از مهاجرت تحصیلی به ترکیه، به ددلاین‌ها و مهلت اپلای برای دانشگاه‌ها توجه داشته باشید.

     

    فرایند درخواست هم به این صورت است که شما قبل از هر چیز، دانشگاه و برنامه تحصیلی موردنظر خود را انتخاب می‌کنید. سپس بسته به شرایط، می‌توانید برای دریافت بورسیه تحصیلی اقدام می‌کنید. برای دریافت بورسیه، باید مدارک جداگانه‌ای را ارائه کنید؛ اما اگر برای دریافت بورسیه اقدام نمی‌کنید، بایستی مدارک موردنیاز را آماده و برای دریافت ویزای دانشجویی ترکیه اقدام می‌کنید. البته بعد از آماده‌سازی مدارک، برای برخی رشته‌ها و دانشگاه‌ها باید در یک آزمون ورودی هم شرکت کنید. اما به‌صورت کلی مراحل اپلای برای دانشگاه‌های ترکیه به این صورت است. در ادامه در مورد این فرایند بیشتر توضیح می‌دهیم.

     

    فرایند اخذ پذیرش از دانشگاه های ترکیه

     

    اگر بخواهیم فرایند اخذ پذیرش تحصیلی از دانشگاه‌های ترکیه را به‌صورت قدم‌به‌قدم توضیح دهیم، همه چیز با انتخاب دانشگاه شروع می‌شود. یعنی شما بر اساس رشته، شهر، مقطع، زبان تحصیل و همچنین نوع دانشگاه، یک دانشگاه را برای ادامه تحصیل خود انتخاب می‌کنید.

    برای اخذ پذیرش از دانشگاه ترکیه، باید مدارک خود را از قبل آماده کرده باشید. پیش‌تر به مدارک لازم اشاره کردیم و اکنون می‌خواهیم در مورد فرایند اخذ پذیرش دانشگاه‌های ترکیه صحبت کنیم. یکی از شرایط تحصیل در ترکیه و ورود به دانشگاه‌های آن، این است که مدرک دیپلم 12 ساله داشته باشید. اگر این 12 سال را در ترکیه درس نخوانده باشید، باید مدرک خود را معادل‌سازی کنید.

    همچنین برای ورود به بیشتر دانشگاه‌ها، باید در آزمون YÖS یا آزمون SAT شرکت کنید. البته برای مقاطع ارشد و دکترا، آزمون ALES یا GRE/GMAT را باید شرکت کنید. هر دانشگاه، آزمون مخصوص به خود را دارد و بسته به اینکه کدام دانشگاه را انتخاب می‌کنید، باید در یکی از این آزمون‌ها شرکت کنید. برای برخی از رشته‌های خاص مانند رشته‌های پزشکی، حقوق، معماری، رشته‌های IT و غیره، آزمون جداگانه‌ای هم ممکن است وجود داشته باشد. پس قبل از مهاجرت تحصیلی به ترکیه، در مورد این آزمون‌ها هم تحقیقات لازم را انجام دهید.

    نکته مهم این است که هر دانشگاه، آزمون YÖS را به‌صورت جداگانه برگزار می‌کند. یعنی اگر می‌خواهید برای سه دانشگاه اپلای کنید، باید در سه آزمون جداگانه شرکت کنید و از سایت دانشگاه می‌توانید برای آزمون ثبت‌نام کنید. بعد از اینکه مدارک را برای دانشگاه‌ یا دانشگاه‌های موردنظر می‌فرستید و در آزمون شرکت می‌کنید، دانشگاه پروسه پذیرش شما را شروع می‌کند.

    روش‌های پذیرش در دانشگاه های ترکیه

     

    روش‌های مختلفی برای پذیرش در دانشگا‌های ترکیه وجود دارد. اینکه کدام روش برای شما مناسب است، به دانشگاه، مقطع و همچنین رشته شما بستگی دارد. به‌صورت کلی، دو روش برای پذیرش دانشجو در دانشگاه‌ها وجود دارد: پذیرش با آزمون و پذیرش بدون آزمون. اما در ادامه سعی کردیم به طرز متفاوتی روش‌های مختلف پذیرش در دانشگاه‌های ترکیه را برای شما بیان کنیم:

    • پذیرش از طریق درخواست مستقیم: در این روش دانشجویان برای یک یا چند دانشگاه اپلای و درخواست خود را ثبت می‌کنند. به همین منظور، دانشجویان مدارک لازم را مطابق با رشته، مقطع و دانشگاه خود جمع‌آوری و برای دانشگاه ارسال می‌کنند. این کار باید در مهلت خاصی انجام شود و همان‌طور اشاره کردیم، برای ترم پاییز آخر ماه می و برای ترم بهار، آخر ماه دسامبر است. این رایج‌ترین روش اخذ پذیرش تحصیلی از دانشگاه‌های ترکیه است.
     
    • دریافت بورسیه تحصیلی ترکیه: دولت و دانشگاه‌های ترکیه، بورسیه‌های مختلفی را برای دانشجویان در نظر گرفته‌اند و افراد می‌توانند برای دریافت آن‌ها اقدام کنند. برخی از بورسیه‌ها، فقط شهریه دانشگاه را پوشش می‌دهند؛ اما برخی دیگر، هزینه‌های زندگی دانشجویان را هم پوشش می‌دهند. این موضوع باعث می‌شود که قیمت تحصیل در ترکیه بسیار کمتر شود. شرایط هر کدام از این بورسیه‌ها هم بسته به دانشگاه و برنامه تحصیلی متفاوت است.
     
    • اخذ پذیرش دانشگاه ترکیه با ارائه پورتفولیو و مصاحبه: برای برخی از رشته‌های هنری مانند طراحی و رشته‌های مرتبط با خلاقیت، افراد می‌توانند با ارائه پورتفولیو و همچنین از طریق مصاحبه، برای گرفتن پذیرش تحصیلی از ترکیه اقدام کنند.
     

    بورسیه های تحصیلی در ترکیه

     

    برای دانشجویانی که می‌خواهند بورسیه‌های تحصیلی ترکیه را دریافت کنند، ترکیه فرصت‌های بسیار خوبی را برای آن‌ها فراهم می‌کند. بورسیه‌های تحصیلی مختلفی در ترکیه ارائه می‌شود که عبارت‌اند از: بورسیه جمهوری ترکیه، بورسیه ایالتی، بورسیه‌های ارائه شده توسط سازمان و مؤسسات بین‌المللی و همچنین بورسیه‌هایی که از طرف دانشگاه‌ها ارائه می‌شود. مبالغی که هر کدام از این بورسیه‌ها پوشش می‌دهند، بسته به ارائه‌دهنده آن متفاوت است. با دریافت این بورسیه‌ها، به نوعی می‌توانید یک مهاجرت تحصیلی رایگان به ترکیه را تجربه کنید.

    هنگامی که به عنوان مهاجر، برای یک دانشگاه اپلای می‌کنید، می‌توانید در سایت دانشگاه بررسی کنید که کدام بورسیه تحصیلی را ارائه می‌کند. علاوه بر بورسیه‌های بالا، شورای آموزش عالی ترکیه (CoHE) هم بورسیه‌های تحصیلی مختص به خود را دارد. از آنجایی‌که صحبت در مورد بورسیه‌های تحصیلی ترکیه، طولانی است، پیشنهاد می‌کنم مقاله بورسیه تحصیلی ترکیه را مطالعه کنید که در آن، تمام بورسیه‌ها و شرایط هر کدام را بررسی کرده‌ایم.

    مقاطع تحصیلی در ترکیه

     

    دولت ترکیه به آموزش اهمیت بالایی می‌دهد به‌طوری‌که 12 سال تحصیل اولیه را برای همه اجباری کرده است. به همین منظور، برای تمام افراد در سنین 6 تا 19 سالگی امکانات آموزشی رایگان فراهم شده تا افراد بتوانند دیپلم خود را کسب کنند. داشتن این دیپلم برای ورود به دانشگاه ضروری است و بعد از این 12 سال، آموزش عالی شروع می‌شود.

    هزینه‌های آموزش عالی در ترکیه با اینکه رایگان نیست اما بسیار مقرون‌به‌صرفه است و همین موضوع باعث شده که افراد زیادی تصمیم به مهاجرت تحصیلی به ترکیه بگیرند. در ادامه توضیحات مرتبط با تحصیل در ترکیه در مقاطع مختلف را برای شما بیان کرده‌ایم. 

    تحصیل در مدارس ابتدایی ترکیه

     

    مقطع دیپلم در ترکیه، یک مقطع 12 ساله است که به سه دوره چهار ساله تقسیم شده است. این سه دوره به ترتیب، دوره ابتدایی اول، دوره ابتدایی دوم و دوره متوسطه هستند. با گذراندن دو دوره ابتدایی که جمعا 8 سال است، دانش‌آموزان مدرک دیپلم ابتدایی را دریافت می‌کنند. 

    اما برای دریافت دیپلم دبیرستان که همان دیپلم 12 ساله است، باید دوره متوسطه را هم با موفقیت سپری کنند. بعد از تحصیل در دبیرستان های ترکیه و کسب دیپلم، افراد می‌توانند وارد دانشگاه شوند. تحصیل در مدارس ابتدایی ترکیه و متوسطه در این کشور، دارای شرایط و نکات خاص خود است که در مقاله تحصیل در مدارس ابتدایی ترکیه، به‌صورت کامل به آن‌ها اشاره کرده‌ایم.

    تحصیل در مقطع کارشناسی در ترکیه

     

    مقطع کارشناسی در دانشگاه‌های ترکیه، مانند بیشتر کشورها یک دوره چهار ساله است و اولین دوره آموزش عالی در ترکیه محسوب می‌شود. برای این مقطع هم مانند مقاطع ارشد و دکترا، بورسیه‌های مختلفی ارائه شده و دانشجویان می‌توانند شانس خود را برای دریافت این بورسیه‌ها امتحان کنند.

    هرچندکه هزینه و قیمت تحصیل در ترکیه در مقطع کارشناسی هم بسیار مقرون‌به‌صرفه است. یکی از موارد تأثیرگذار در اخذ پذیرش دانشگاه ترکیه، معدل دیپلم شما است و بهتر است قبل از مهاجرت به ترکیه برای تحصیل، این نکته را مدنظر داشته باشید. در مقاله تحصیل کارشناسی در ترکیه، هر آنچه در مورد تحصیل در این مقطع نیاز دارید را برای شما بیان کردیم.

    تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در ترکیه

     

    دوره کارشناسی ارشد در ترکیه، معمولاً 1 تا 2 سال است و برای اخذ پذیرش در این مقطع، علاوه بر مدرک کارشناسی، ممکن است مصاحبه یا درخواست مستقیم هم لازم باشد. در واقع پذیرش کشور ترکیه در این مقطع می‌تواند رقابتی باشد و معمولا دانشجوها مشغول تحقیق، نگارش پایان‌نامه و یا انجام پروژه هستند.

    همچنین ترجیح دانشگاه‌ها بر این است که شما کارشناسی ارشد را در رشته‌ای مرتبط و مشابه ادامه دهید. تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در ترکیه دارای نکات بیشتری است و اگر می‌خواهید برای دوره ارشد ترکیه اقدام کنید، بهتر است از جزئیات آن مطلع شوید. در مقاله تحصیل کارشناسی ارشد در ترکیه در مورد شرایط و مدارک موردنیاز برای تحصیل در این مقطع صحبت کرده‌ایم.

    تحصیل در مقطع دکترا در ترکیه

     

    در مقطع دکترا که بسته به رشته، بین 3 تا 5 سال طول می‌کشد، دانشجوها مشغول انجام تحقیقات، نوشتن پایان‌نامه و همکاری با مشاوران دانشکده خواهند بود. برای دریافت پذیرش کشور ترکیه در مقطع دکترا، شما باید قبل از اپلای برای دانشگاه، یک استاد راهنمای برای خود پیدا کنید.

     در واقع شما باید به‌صورت مستقل با بخش موردعلاقه خود که می‌خواهید کار تحقیقاتی را در آن انجام دهید، تماس بگیرید و هماهنگی‌های لازم را انجام دهید. البته این برای تمام برنامه‌های تحصیلی صدق نمی‌کند و بیشتر برای دوره‌های مهندسی و یا پزشکی به این صورت است. اگر به دنبال اطلاعات جامع‌تری هستید، پیشنهاد می‌کنیم به صفحه تحصیل دکتری در ترکیه بروید تا اطلاعات کامل را کسب کنید.

    تحصیل در رشته های پرتقاضا در ترکیه

     

    در هر کشور، بسته به اقتصاد، بازار کار و وضعیت کلی، برخی از رشته‌ها و مشاغل پرتقاضاتر هستند. ترکیه هم از این قاعده مستثنی نیست و شغل‌ها و رشته‌هایی مانند مشاغل مرتبط با پزشکی و کادر درمان در ترکیه بسیار پرطرف‌دار و پرتقاضا هستند. 

    البته هزینه تحصیل در ترکیه برای این رشته‌ها هم ممکن است بیشتر از سایر رشته‌ها باشد؛ اما جذاب‌بودن ترکیه به عنوان یک مقصد تحصیلی، باعث‌شده که افراد همچنان به فکر مهاجرت تحصیلی به ترکیه باشند. در ادامه بیشتر در مورد تحصیل در این رشته‌ها صحبت می‌کنیم. 

    تحصیل پزشکی در ترکیه

    یکی از رشته‌های پرتقاضا و محبوب در ترکیه، رشته پزشکی است. این رشته در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد (Mcs) تدریس می‌شود. به‌‌صورت کلی روند آموزش و تحصیل در این رشته 6 سال زمان می‌برد و در تعدادی از دانشگاه‌ها ممکن است تا 7 سال نیز طول بکشد.

     یکی از شرایط تحصیل در ترکیه در رشته پزشکی، داشتن مدرک تحصیلی دبیرستان و حداقل معدل 18 است. سایر مدارک لازم برای تحصیل در این رشته، شامل نمره آزمون ورودی، داشتن پاسپورت معتبر و انگیزه‌نامه است.

    تحصیل در رشته پزشکی ترکیه می‌تواند بر اساس انتخاب داوطلب به زبان‌های انگلیسی یا ترکی باشد. برای تحصیل به زبان انگلیسی به مدارک آزمون‌ زبان انگلیسی نیاز است. همچنین جهت تحصیل به زبان ترکی، کسب دیپلم زبان ترکی لازم است

    شرایط سنی جهت تحصیل در رشته پزشکی در مقطع فوق‌لیسانس (کارشناسی ارشد) محدودیت خاصی ندارد. تنها درصورتی‌که متقاضی قصد دریافت بورسیه تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد در ترکیه را داشته باشد باید کمتر از 21 سال سن داشته باشد. 

     

    تحصیل دندانپزشکی در ترکیه

    دندان‌ پزشکی هم یکی دیگر از رشته‌های پرطرف‌دار است و مدرک آن از ترکیه، از اعتبار جهانی برخوردار است. مدت‌زمان تحصیل در رشتهٔ دندان‌پزشکی در ترکیه 5 سال، معادل 10 ترم آموزشی است که به دو دورهٔ‌ 2 ساله و 3 ساله تقسیم می‌شود.

     در دورهٔ اولیه که به آن پیش‌بالینی نیز گفته می‌شود، به یادگیری مباحث اولیه به‌صورت علمی می‌پردازند. در دورهٔ بعدی که دانشجو به‌‌صورت کامل با دورهٔ بالینی آشنا شده است، به‌صورت عملی و در محیط واقعی بیمارستان به کسب دانش و مهارت لازم می‌پردازند.

    تحصیل دندانپزشکی در ترکیه نیز مانند رشتهٔ پزشکی، به هر دو زبان ترکی و انگلیسی امکان‌پذیر است. شرط سنی برای تحصیل دندان پزشکی در ترکیه حداکثر 25 سال است. کسب دیپلم زبان انگلیسی یا ترکی از پیش‌نیازهای تحصیل دندان پزشکی در ترکیه هستند. 

    علاوه بر این، ارائهٔ انگیزه‌نامه، کسب نمرهٔ مناسب در آزمون‌های ورودی و داشتن پاسپورت معتبر جهت پذیرش در دانشگاه لازم است. 

    تحصیل داروسازی در ترکیه

    رشتهٔ داروسازی به دلیل مزایایی که دارد، به‌عنوان یکی از رشته‌های پرطرف‌دار در ایران شناخته می‌شود. تحصیل در رشتهٔ داروسازی در ترکیه، حدوداً 5 سال طول می‌کشد. دوره‌های رشتهٔ داروسازی، در اغلب دانشگاه‌ها هم به زبان ترکی و هم به زبان انگلیسی برگزار می‌شوند؛ البته داوطلبان برای ثبت‌نام ملزم به کسب دیپلم زبان انتخابی خود هستند. متقاضیان تحصیل رشتهٔ داروسازی در ترکیه  می‌توانند به دو صورت با آزمون و بدون آزمون جهت ثبت‌نام اقدام نمایند.

    تحصیل پرستاری در ترکیه

    این رشته که یکی از رشته‌های محبوب جهت تحصیل در ترکیه است، در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در دانشگاه‌های معتبر ترکیه ارائه می‌شود. مدت‌زمان تحصیل در رشتهٔ پرستاری در ترکیه 4 سال، معادل 8 ترم است. دورهٔ‌ اولیهٔ آن 2 سال است که به‌صورت عملی انجام می‌شود و در طول 2 سال بعدی، دانشجویان به ارائهٔ پایان‌نامه می‌پردازند.

    داوطلبان برای تحصیل پرستاری در ترکیه می‌توانند به دو صورت بدون آزمون و با آزمون اقدام نمایند. مدارک لازم برای پذیرش، علاوه بر داشتن دیپلم دبیرستان در رشته‌های ریاضی یا تجربی، کسب دیپلم زبان، و ارائهٔ پاسپورت و انگیزه‌نامه است. 

    تحصیل در ترکیه با مدرک دیپلم

     

    یکی از شرایط تحصیل در ترکیه، داشتن مدرک دیپلم است و با داشتن مدرک آن، قادر به تحصیل در دانشگاه‌های ترکیه خواهید بود و می‌توانید وارد مقطع کارشناسی شوید. برای این کار، به‌عنوان یک شخص خارجی، باید ابتدا مدرک دیپلم خود را معادل‌سازی و سپس در آزمون ورودی دانشگاه موردنظر شرکت کنید. توجه داشته باشید برای تحصیل در ترکیه با مدرک دیپلم، بالابودن نمرات دیپلم در پذیرش بسیاری از دانشگاه‌ها تأثیر دارد و بهتر است نمرات بالایی داشته باشید.

    همچنین باید توانایی صحبت‌کردن به زبان انگلیسی یا ترکی را داشته باشید چون همه دوره‌های کارشناسی ترکیه، با یکی از این دو زبان تدریس می‌شوند. پس بهتر است قبل از اقدام برای پذیرش به این نکات توجه داشته باشید.

    تحصیل در ترکیه بدون مدرک زبان

     
     

    داشتن مدرک زبان یک مزیت بزرگ در حین گرفتن پذیرش تحصیلی از دانشگاه‌های ترکیه محسوب می‌شود. اما شما بدون مدرک زبان هم می‌توانید از دانشگاه‌های ترکیه پذیرش بگیرید. درصورتی‌که شما مدرک زبان نداشته باشید، برخی از دانشگاه‌ها از شما آزمون می‌گیرند و اگر در آزمون نمره لازم را کسب نکنید، برای شما یک دوره آموزش زبان برگزار می‌شود.

     

     بعدازاین دوره و هنگامی که به زبان مسلط شدید، می‌توانید تحصیل خود را در آن دانشگاه آغاز کنید. 

    تحصیل رایگان در ترکیه

     

    در حالت عادی، تحصیلات دانشگاهی در ترکیه رایگان نیست؛ اما شما می‌توانید به‌صورت رایگان در ترکیه تحصیل کنید. برای این کار، باید برای دریافت بورسیه تحصیلی ترکیه اقدام کنید. دریافت این بورسیه و مهاجرت تحصیلی رایگا به ترکیه، نیازمند شرایط خاصی است و باید مدارک جداگانه‌ای را ارسال کنید. برخی از بورسیه‌ها تنها هزینه‌های مربوط به شهریه دانشگاه را پوشش می‌دهند؛ اما برخی دیگر، هزینه‌های زندگی شما را هم پوشش می‌دهند. چون موضوع دریافت بورسیه و تحصیل رایگان در ترکیه، موضوع مفصلی است، پیشنهاد می‌کنیم مقاله تحصیل رایگان در ترکیه را مطالعه کنید.

    تحصیل بدون کنکور در ترکیه

     

    شاید شما هم به دنبال این هستید که بدون شرکت در آزمون ورودی YÖS که به‌نوعی حکم کنکور را دارد، وارد دانشگاه‌های ترکیه شوید. خبر خوبی برای شما داریم! این کار امکان‌پذیر است و شما بدون آزمون هم می‌توانید در ترکیه تحصیل کنید.

     در این حالت، ملاک انتخاب شما، نمره‌های مدرک دیپلم خواهد بود و اگر نمرات بالایی داشته باشید، شانس این را دارید که بدون آزمون ورودی بتوانید وارد دانشگاه شوید. البته این مورد برای تمام دانشگاه‌ها صدق نمی‌کند. 

    کار ضمن تحصیل در ترکیه

     

    کار و تحصیل در ترکیه هم یکی دیگر از مواردی که است که باید پیش از مهاجرت تحصیلی به ترکیه، در مورد آن اطلاعات کسب کنید. اجازه کار دانشجویان به رشته و مقطع آن‌ها بستگی دارد. دانشجویانی که در مقطع کاردانی و کارشناسی در حال تحصیل هستند، اجازه کار رسمی ندارند و نمی‌توانند در جایی استخدام شوند. البته این موضوع برای دو سال اول دوره تحصیلی آن‌ها صادق است. یعنی دانشجویان کارشناسی می‌توانند بسته به رشته و دانشگاه خود، بعد از سال اول یا دوم، به‌صورت پاره‌وقت کار کنند.

    برای این کار، باید هماهنگی‌های لازم را با دانشگاه انجام دهید. اما دانشجویانی که در مقاطع ارشد و دکترا در حال تحصیل هستند، اجازه کار پاره‌وقت دارند و در هفته می‌توانند 30 ساعت کار کنند. برای اطلاعات بیشتر، می‌توانید مطلب کار ضمن تحصیل در ترکیه را مطالعه کنید. 

    آزمون های ورودی دانشگاه های ترکیه

     

    یکی از شرایط تحصیل در این کشور، شرکت در آزمون‌های ورودی دانشگاه های ترکیه است و دانشجویان بین‌المللی که برای تحصیل به ترکیه می‌روند، باید در آزمون‌های ورودی دانشگاه‌ها شرکت کنند. بسته به مقطع تحصیلی و رشته، آزمون‌های ورودی هم متفاوت خواهد بود. اما اگر بخواهیم به‌صورت خلاصه بیان کنیم، آزمون‌های ورودی به این صورت هستند:

    • برای مقطع کارشناسی، آزمون YOS یا آزمون SAT از دانشجویان گرفته می‌شود.
     

    برای مقاطع ارشد و دکترا هم باید در آزمون ALES یا GRE/GMAT شرکت کنید. بسته به اینکه رشته تحصیلی شما کدام است، باید در یکی از آزمون‌های GRE یا GMAT شرکت کنید.

    دانشگاه های ترکیه برای تحصیل

     

    بیش از 200 دانشگاه در ترکیه وجود دارد؛ برخی از آن‌ها در 20 یا 30 سال گذشته تأسیس شده‌اند درحالی‌که برخی دیگر از دانشگاه‌ها، قدمتی 100 تا 200 ساله دارند. از قدیمی‌ترین دانشگاه‌های ترکیه می‌توان به دانشگاه استانبول و دانشگاه فنی استانبول، دانشگاه فنی یلدیز و دانشگاه بغازیچی اشاره کرد. 

    دانشگاه‌های برتر ترکیه هم این دانشگاه‌های قدیمی هستند و رتبه‌های خوبی بر اساس رتبه‌بندی QS دارند. در ادامه برخی از بهترین دانشگاه‌های ترکیه را معرفی کرده‌ایم؛ 

    نگاهی به دانشگاه‌های برتر ترکیه

     

    برخی از دانشگاه‌های ترکیه، جزو بهترین دانشگا‌های دنیا هستند و در رتبه‌بندی جهانی دانشگاه‌ها، رتبه‌های بسیار خوبی را کسب کرده‌اند. آشنایی با این دانشگاه‌ها قبل از مهاجرت به ترکیه برای تحصیل، می‌تواند برای شما بسیار مفید باشد و یکی از این دانشگاه‌ها را می‌توانید به عنوان هدف خود انتخاب کنید. 

    هزینه تحصیل در ترکیه برای هر کدام از دانشگاه‌های زیر هم متفاوت است و اطلاع از هزینه‌ها هم می‌تواند تصمیم‌گیری را برای شما راحت‌تر کند.

     از جمله برترین دانشگاه‌های ترکیه، می‌توان به دانشگاه‌های زیر اشاره کرد:

     

    در هر کدام از این دانشگاه‌ها، رشته‌های مختلفی تدریس می‌شود و بیشتر دوره‌های تحصیلی به زبان انگلیسی ارائه می‌شوند. اما شما این فرصت را خواهید داشت که زبان ترکی را هم یاد بگیرید و دوره‌های مختلفی هم به زبان ترکی ارائه شده‌اند.

     برای شرکت در این دوره‌ها، لازم است که مدرک زبان ارائه کنید؛ اما برخی از دانشگاه‌ها، بدون مدرک زبان هم به شما پذیرش می‌دهند. در ادامه رنکینگ دانشگاه‌های ترکیه را برای شما آورده‌ایم؛ اما پیشنهاد می‌کنیم مقاله بهترین دانشگاه‌های ترکیه را هم مطالعه کنید تا با بهترین دانشگاه‌ها و رشته‌هایی که ارائه می‌کنند، آشنا شوید.

    بررسی رنکینگ‌های دانشگاه‌های ترکیه در جهان

     

    سازمان‌های مختلفی در دنیا مشغول رتبه‌بندی دانشگاه‌ها هستند؛ اما در بین آن‌ها، رنکینگ‌های QS ،THE و Shanghai Ranking دارای بیشتری اعتبار و اهمیت هستند. در همین راستا، در جدول زیر، بهترین دانشگاه‌های ترکیه را بر اساس این رنکینگ‌ها می‌بینید:

    ردیف

    نام دانشگاه

    رنکینگ QS 2023

    رنکینگ THE 2024

    رنکینگ Shanghai 2023

    1

    دانشگاه کوچ

    477

    351

    2

    دانشگاه فنی خاورمیانه

    501-510

    351

    3

    دانشگاه سابانچی

    531-540

    351

    4

    دانشگاه بیلکنت

    561-570

    601

    5

    دانشگاه فنی استانبول

    601-650

    501

    701

    6

    دانشگاه بغازیچی

    701-750

    601

    7

    دانشگاه حاجت تپه

    801-1000

    601

    701

    8

    دانشگاه استانبول

    801-1000

    401

    9

    دانشگاه آیدین استانبول

    1001-1200

    10

    دانشگاه آنکارا

    1001-1200

    ۸۰۱

     

    ددلاین دانشگاه‌های ترکیه

     

    سال تحصیلی در ترکیه از ماه سپتامبر شروع و تا ماه ژوئن سال بعد ادامه دارد. این سال تحصیلی شامل دو ترم است که معمولا با نام‌های ترم پاییز و ترم بهار شناخته می‌شوند. هر ترم دارای ددلاین‌های مخصوص به خود است که برای ترم پاییز، اواخر ماه می و برای ترم بهار، اواخر ماه دسامبر است.

     

    بهتر است قبل از این مهلت‌ها، مدارک خود را برای دانشگاه ارسال کرده باشید تا فرصت حضور در دانشگاه را از دست ندهید. شما تا این ددلاین‌ها، هم می‌توانید مدارک را به‌صورت آنلاین و یا به‌صورت پستی برای دانشگاه موردنظر بفرستید. 

    همچنین اگر می‌خواهید برای تحصیل در دبیرستان های ترکیه اقدام کنید، باید حداقل از دو ماه قبل از شروع سال تحصیلی، کارهای ثبت‌نام خود را نهایی دهید.

    دانشگاه‌های مورد تایید وزارت علوم در ترکیه

     

    یکی دیگر از نکات مهاجرت تحصیلی به ترکیه، اطلاع از لیست دانشگاه‌هایی است که مورد تأیید وزارت علوم هستند. وزارت علوم هر ساله لیست دانشگاه‌هایی که مورد تأیید خود هستند را دسته‌بندی و منتشر می‌کند. در این دسته‌بندی، دانشگاه‌ها در یکی از سه سطح الف، ب و ج قرار می‌گیرند.

     این سطح‌بندی بر اساس عملکرد دانشگاه و همچنین سطح علمی آن‌ها انجام می‌شود. دانشگاه‌های سطح الف، ممتازترین دانشگاه‌ها هستند و دانشگاه‌های سطح ج، در دسته دانشگاه‌های با سطح علمی و عملکرد متوسط ارزیابی می‌شوند. 

    انواع خوابگاه‌های دانشجویی در ترکیه

     

    دانشجویان در طول زندگی تحصیلی خود در ترکیه، گزینه‌های مختلفی برای رفع نیازهای اقامتی خود دارند. یکی از راه‌ها این است که دانشجویان در خوابگاه‌های دانشگاه که داخل محوطه دانشگاه هستند، اقامت کنند.

     

     

     اما این تنها راه نیست. بسته به شرایط، دانشجویان می‌توانند در خوابگاه‌های دولتی که توسط مؤسسه اعتباری آموزش عالی مدیریت می‌شوند، ساکن شوند. این خوابگاه‌های دولتی در نقاط مختلف شهر وجود دارند و افراد می‌توانند نزدیک‌ترین خوابگاه به دانشگاه خود را انتخاب کنند.

     

     

    اما راه سومی هم وجود دارد و آن اجاره آپارتمان خصوصی در شهر است. دانشجویان می‌توانند به همراه دوستان خود، یک خانه یا آپارتمان را اجاره کنند و در آنجا ساکن شوند. شما در تمامی شهرها، با هر بودجه‌ای که داشته باشید، می‌توانید خانه یا آپارتمان مناسبی را برای اقامت خود انتخاب کنید. اگر برآورد مناسبی از قیمت تحصیل در ترکیه داشته باشید، بهتر می‌توانید در مورد انتخاب یکی از این گزینه‌ها تصمیم بگیرید.

    تسهیلات دانشجویی در ترکیه

     

    دانشجویان بین‌المللی برای پرداخت شهریه یا هزینه‌های زندگی خود ممکن است برای دریافت وام دانشجویی اقدام کنند. البته این موضوع ممکن است مقداری چالش‌برانگیز باشد؛ چون بیشتر بانک‌ها برای ارائه وام، به یک ضامن شهروند ترکیه نیاز دارند. 

     

    بااین‌حال، برخی از دانشگاه‌ها با بانک‌های محلی همکاری می‌کنند تا بدون ضامن هم به دانشجویان بین‌المللی وام بدهند. پس حتماً این گزینه را در انتخاب دانشگاه خود لحاظ کنید و یا دررابطه‌با دریافت تسهیلات، از دانشگاه‌ها سؤال کنید.

     

    علاوه بر اینکه دانشجویان خارجی ممکن است بتوانند وام دانشجویی دریافت کنند، این افراد می‌توانند برای دریافت بورسیه تحصیلی هم اقدام کنند یا به‌صورت پاره‌وقت کار کنند. همه این‌ها می‌تواند شرایط تحصیل در ترکیه را آسان‌تر کند؛ البته همه دانشجویان هم در ترکیه اجازه کار ندارند و باید این مورد را هم در نظر داشته باشید.

     

    اخذ ویزا برای تحصیل در ترکیه: مدارک و شرایط

     

    برای اخذ ویزای تحصیلی ترکیه، باید حتماً اول از یکی از دانشگاه‌های ترکیه پذیرش بگیرید و تنها در این صورت است که می‌توانید برای اخذ ویزای تحصیل در ترکیه اقدام کنید. پس شرط اول و اساسی در گرفتن ویزای تحصیلی ترکیه، اخذ پذیرش از دانشگاه است. علاوه بر این، برای اخذ ویزا، باید مراحل مختلفی را پشت سر بگذارید. مراحل اخذ ویزای تحصیل به این صورت است که شما بعد از دریافت پذیرش دانشگاه، از نزدیک‌ترین سفارت نوبت می‌گیرد تا مدارک لازم را به مأمور سفارت تحویل دهید.

     

     

    سپس منتظر نتیجه سفارت بمانید و بعد از گرفتن تأییدیه سفارت، می‌توانید وارد خاک ترکیه شوید و ظرف یک ماه، برای دریافت اجازه اقامت ترکیه اقدام کنید. اخذ ویزای تحصیل در ترکیه دارای نکات و شرایط دیگری هم است که آن‌ها را به‌صورت مفصل در مقاله اخذ ویزای تحصیلی ترکیه بیان کردیم. پس برای اطلاع از مدارک و شرایط کامل، پیشنهاد می‌کنیم مقاله را مطالعه کنید.

     

     

    آیا دانشجویان با ویزای تحصیلی ترکیه می‌توانند کار کنند؟

     

    اجازه کار برای دانشجویان بین‌المللی، به مقطع، رشته و همچنین دانشگاه آن‌ها بستگی دارد. برای مقاطع ارشد و دکترا، معمولا دانشجویان اجازه کار پاره‌وقت را دارند. این دسته از دانشجویان می‌توانند 30 ساعت در هفته را کار کنند.

     

     

     اما دانشجویان که در مقاطع کاردانی و کارشناسی تحصیل می‌کنند، به‌صورت رسمی اجازه کار ندارد. هر چند که برخی از دانشگاه‌ها، بعد از مدت یک تا دو سال به دانشجویان خود اجازه کار می‌دهند. اگر می‌خواهید در حین تحصیل کار هم بکنید، بهتر است ابتدا این موارد را از قبل بررسی و از دانشگاه موردنظر خود سؤال کنید.

     

    هزینه‌های تحصیل در ترکیه

     

    هزینه تحصیل در ترکیه به خیلی از موارد بستگی دارد که از جمله می‌توان به شهر، رشته، نوع دانشگاه، مقطع تحصیلی، هزینه‌های روزمره و غیره اشاره کرد. برای همین احتمالا هزینه‌های مختلفی را در سایت‌های مختلف دیده باشید. به‌صورت کلی، بسته به اینکه دانشگاه شما عمومی یا خصوصی باشد، هزینه‌های شما بسیار تغییر می‌کند. میانگین هزینه تحصیل در ترکیه برای هر کدام از این دانشگاه‌ها به‌صورت زیر است:

    • دانشگاه‌های عمومی: شروع شهریه از 240 دلار تا 1500 دلار برای هر سال تحصیلی
    • دانشگاه‌های خصوصی: شروع شهریه از 2000 دلار تا بیش از 20 هزار دلار برای هر سال تحصیلی
     

    باتوجه‌به اینکه هزینه‌های تحصیل بسته به شرایط می‌تواند بسیار متغیر باشد، ما یک میانگین عددی از هزینه‌های تحصیل در ترکیه به دست آورده‌ایم که آن را در جدول زیر می‌بینید:

    مقطع

    زبان

    مبلغ برای دانشگاه عمومی (دلار)

    مبلغ برای دانشگاه خصوصی (دلار)

    کارشناسی

    ترکی

    240 – 750

    3,000 – 10,000

    انگلیسی

    450 – 1,500

    5,000 – 20,000

    کارشناسی ارشد

    ترکی

    300 – 600

    2,000 – 4,000

    انگلیسی

    600 – 900

    3,000 – 5,000

    دکتری

    ترکی

    500 – 1,000

    3,000 – 7,000

    انگلیسی

    1,000 – 1,500

    5,000 – 10,000

    توجه داشته باشید که اعداد بالا، میانگین هستند و بسته به رشته، مقطع، دانشگاه و نوع دانشگاه هزینه‌ها ممکن است کمتر یا بیشتر باشند. اگر قصد مهاجرت تحصیلی به ترکیه را داشته باشید، به توضیحات بیشتر و اعداد دقیق‌تر نیاز دارید. برای همین بهتر است به سراغ خواندن مقاله هزینه تحصیل در ترکیه بروید که تمام هزینه‌های مرتبط با تحصیل در این کشور را پوشش داده‌ایم.

    هزینه زندگی در ترکیه

     

    هزینه زندگی در ترکیه هم مانند هزینه تحصیل در ترکیه، می‌تواند بسیار متفاوت باشد. این هزینه‌ها به شهر، منطقه‌ای که در آن زندگی می‌کنید، سبک زندگی و موارد دیگر بستگی دارد. اما هزینه‌های زندگی برای یک دانشجو، معمولاً بین 500 تا 700 دلار در ماه است. این مبلغ شامل هزینه‌های مسکن، خوردوخوراک، حمل‌ونقل، آب و برق و سایر هزینه‌های دیگر است. میانگین هزینه‌های هر کدام هم به این ترتیب است:

     

     

    • هزینه مسکن: بین 200 تا 400 دلار
    • هزینه خوردوخوراک: بین 150 تا 300 دلار
    • حمل و نقل: بین 50 تا 100 دلار
    • آب و برق: بین 50 تا 100 دلار
    • سایر هزینه‌ها (مانند تفریح، اشتراک‌ها و غیره): بین 50 تا 100 دلار
     

    فراموش نکنید که این هزینه‌ها فارغ از هزینه‌‌های مرتبط با تحصیل هستند؛ اما از طرف دیگر، شما امکان دریافت بورسیه تحصیلی دانشگاه را هم دارید. برخی از بورسیه‌های دانشگاهی ترکیه، علاوه بر اینکه هزینه‌های تحصیل، هزینه‌های زندگی شما را هم پوشش می‌دهند و می‌توانند گزینه جذابی برای شما باشند.

     

    میزان تمکن مالی برای ویزای تحصیلی ترکیه

     

    درصورتی‌که از دانشگاه‌های ترکیه بورسیه تحصیلی دریافت نکرده باشید، از شما یک گواهی تمکن مالی دریافت می‌شود. گواهی تمکن مالی به این منظور از شما گرفته می‌شود تا دولت ترکیه مطمئن شود که شما توانایی مالی لازم برای زندگی و تحصیل در ترکیه را دارید. 

     

     

    در واقع یکی از شرایط تحصیل در ترکیه، ارائه این گواهی تمکن مالی است. مبلغ تمکن مالی به رشته و دانشگاه شما بستگی دارد و شرایط دیگری هم در نظر گرفته می‌شود. پس توجه داشته باشید که اگر قصد دریافت ویزای تحصیلی ترکیه را دارید، باید از قبل به فکر اثبات توانایی مالی خود باشید.

     

     

    اگر امکان ارائه تمکن مالی را ندارید، می توانیدبرای دریافت بورسیه های تحصیلی ترکیه هم اقدام کنید. اما در غیر این صورت، ارائه گواهی تمکن مالی الزامی است. در حالت کلی، میزان تمکن مالی برای دوره کارشناسی، مبلغ 500 دلار به صورت سالیانه است. 

     

     

    این مبلغ برای دوره های کارشناسی ارشد و دکتر بیشتر هم است. این را هم در نظر داشته باشید که تمکن مالی دانشگاه های مختلف با هم فرق می کند و رشته تحصیلی نیز تاثیر دارد. بهتر است برای اطلاع دقیق از میزان تمکن مالی، با دانشگاه مورد نظر تماس بگیرید و میزان دقیق تمکن مالی را از آن ها بپرسید.

     

    فرصت‌های شغلی پس از فارغ التحصیلی در ترکیه

     

    دانشگاه‌های ترکیه برای دانشجویانی که می‌خواهند بعد از فارغ‌التحصیلی در ترکیه بمانند و وارد بازار کار شوند، برنامه‌های ویژه‌ای در نظر گرفته است. برای این دسته از دانشجویان، نمایشگاه‌های کار در محوطه دانشگاه برگزار می‌شود تا افراد بتوانند فرصت‌های شغلی را شناسایی کنند. 

     

    در این نمایشگاه‌ها، مسئولان منابع انسانی شرکت‌های مختلف و مهم ترکیه حضور دارند و اطلاعات موردنیاز در مورد فرصت‌های کاری را به دانشجویان ارائه می‌کنند. در این نمایشگاه‌ها پیشنهادهای مختلفی به افراد داده می‌شود از شرکت در کارآموزی تا فرصت‌های شغلی جذاب.

     

     

    علاوه بر این، بسیار از مراکز شغلی دانشگاه‌ها، خدمات مشاوره‌ای متنوعی را در اختیار دانشجویان قرار می‌دهند. از جمله این خدمات می‌توان به اعلام فرصت‌های شغلی، شبیه‌سازی مصاحبه کاری، راهنمایی در ساخت رزومه و غیره اشاره کرد. تمام این خدمات باهدف تشویق دانشجویان انجام می‌شود تا بتوانند شغل موردنظر خود را در ترکیه پیدا کنند. پس برای شمایی که می‌خواهید بعد از فارغ‌التحصیلی در ترکیه بمانید و کار پیدا کنید، فرصت‌های زیادی وجود دارد.

     

    چالش ها و راهکارهای تحصیل در ترکیه

     

    حین مهاجرت تحصیلی به ترکیه، ممکن است با چالش‌های مختلفی روبرو شوید. قبل از هر چیز، این را بدانید که شما تنها نیستید و افراد دیگری هم با این چالش‌ها دست‌وپنجه نرم می‌کنند. بهتر است که این چالش‌ها را شناسایی و برای آن‌ها راهکار پیدا کنید. در همین راستا، برخی از مهم‌ترین چالش‌های تحصیل در ترکیه را به همراه راهکار برای شما آورده‌ایم.

    • چالش‌های مرتبط با زبان ترکی: برای دانشجویانی که زبان اصلی آن‌ها ترکی نیست، ممکن است زبان ترکی یک چالش جدی باشد؛ مخصوصا در زندگی روزمره آن‌ها. برای رفع این چالش، پیشنهاد می‌کنیم قبل از اقدام برای دریافت پذیرش تحصیلی کشور ترکیه، شروع به خواندن زبان ترکی کنید. یکی از بهترین راه‌ها برای تقویت زبان، پیداکردن دوست‌های ترک‌زبان است و می‌توانید در اپلیکیشن‌هایی مانند Tandem این کار را بکنید.
     
    • تفاوت‌های فرهنگی و اجتماعی: تطبیق با یک فرهنگ و فضای جدید، شاید سخت به نظر برسد؛ اما برقراری ارتباط با دانشجویان محلی، شرکت در مراسم‌های محلی و درگیرشدن با فرهنگ ترکیه، این چالش را برای شما آسان‌تر می‌کند. در واقع مطالعه و یادگیری در مورد فرهنگ ترکیه، زندگی شما در ترکیه را راحت‌تر می‌کند.
     
    • چالش‌های آکادمیک: ممکن است تصوراتی که از تحصیل در دانشگاه‌های ترکیه داشتید، با واقعیت فرق داشته باشد و این باعث وجود یک سری نگرانی‌ها در شما شود. در این حالت، پیشنهاد می‌کنیم از مراکز هدایت تحصیلی دانشگاه و همچنین مشاوره دانشگاهی استفاده کنید. در دانشگاه، بخش‌های مرتبطی با این موضوع وجود دارند.
     
    • نگرانی‌های مالی: مدیریت مالی هنگامی که به یک کشور دیگر مهاجرت می‌کنید، ممکن است شما را در یک موقعیت استرس‌زا قرار دهد؛ مخصوصا اگر هزینه‌های دانشگاه را علاوه بر هزینه‌های زندگی پرداخت کنید. برای همین حتی‌الامکان شانس خود را دریافت بورسیه تحصیلی ترکیه امتحان کنید تا نگرانی‌های شما در این مورد کمتر و کمتر شود.
     
    • سردرگمی دررابطه‌با قوانین و مقررات دریافت ویزا: فرایند اخذ پذیرش دانشگاهی و ویزای تحصیلی، شاید پیچیده و سخت به نظر برسد. در این مورد، می‌توانید از کارکنان دانشگاه و یا مامور سفارت کمک بگیرید. علاوه برای این موارد، وجود یک مشاور و راهنمای دلسوز می‌تواند همه کارها را برای شما راحت‌تر کند. ما در گروه مهاجرتی امیدار، درهر مرحله همراه شماخواهیم بود تا جواب سوالات خود را بگیرید و بدانید که در هر مرحله دقیقاً باید چه کاری را انجام دهید. به این ترتیب شما می توانید کارهای مهاجرتی خود را سریع تر پیش ببرید. پس اگر به مشاوره مهاجرت تحصیلی به ترکیه نیاز داشتید، می توانید با شماره 021-91001016 تماس بگیرید تا کارشناسان ما شما را راهنمیایی کنند.
     
    • دغدغه‌های امنیتی: به‌عنوان یک مهاجر، بحث‌های امنیتی هم یکی دیگر از دغدغه‌هایی است که افراد مختلف با آن درگیر هستند. پیشنهاد می‌کنیم که همواره احتیاط کنید و از چارچوب‌های امنیتی که توسط دانشگاه وضع شده‌اند، پیروی کنید.
     

    نکات تکمیلی که باید درباره مهاجرت تحصیلی به ترکیه بدانید

     

    یکی از نکات مهمی که دررابطه‌با مهاجرت تحصیلی به ترکیه وجود دارد و شاید کمتر به آن اشاره شده، مسئله بیمه سلامت است. داشتن بیمه سلامت برای دانشجویان بین‌المللی ترکیه اجباری است و شما حتما باید بیمه سلامت داشته باشید. 

     

    پس در قدم اول هزینه‌های مرتبط با آن را هم در برنامه‌های خود بگنجانید. معمولا از شما خواسته می‌شود که بیمه درمانی دولتی را تهیه کنید اما می‌توانید برای دریافت بیمه‌های خصوصی هم اقدام کنید. همچنین برخی از دانشگاه‌ها، پلن‌های مختلفی را برای دریافت بیمه سلامت به دانشجویان ارائه می‌کنند.

     

    نکته دیگر این است که ترکیه یک کشور قدیمی با تاریخ چندهزارساله است. این کشور جاذبه‌های گردشگری و مناظر دیدنی و جذاب زیادی دارد. پس فراموش نکنید که در دوران تحصیلی خود، به این جاهای دیدنی سفر کنید و از اقامت خود در ترکیه لذت ببرید.

     

    آیا اقامت پس از تحصیل در ترکیه امکان‌پذیر است؟

     

    یکی از راه‌های ساده جهت مهاجرت و اخذ اقامت دائم در کشور ترکیه، مهاجرت تحصیلی است. افراد پس از اتمام دورهٔ تحصیلی خود، می‌توانند به 3 روش مختلف جهت اخذ اقامت دائم ترکیه اقدام کنند:

     

    • اخذ شهروندی ترکیه از طریق کار: برای اخذ اقامت ترکیه از طریق کار، شما باید قبل از پایان دورهٔ‌ دانشجویی اقدام کنید. به همین منظور، شما یا باید کسب‌وکار خود را در ترکیه شروع کنید، یا باید یک نامهٔ استخدام توسط کارفرما داشته باشید تا ویزای کاری ترکیه را دریافت کنید.
     
    • اخذ شهروندی ترکیه از طریق سرمایه‌گذاری: سرمایه‌گذاری در ترکیه یکی از بهترین روش‌های اخذ تابعیت این کشور است و راه‌های مختلفی دارد. شما جهت سرمایه‌گذاری در ترکیه، به سرمایهٔ اولیهٔ حدودی 250 الی 500 هزار دلار آمریکا نیاز دارید. در صورتی‌ که این مبلغ را در کشور ترکیه سرمایه‌گذاری کنید، می‌توانید اقامت این کشور را دریافت نمایید.
     
    • اخذ شهروندی ترکیه از طریق ازدواج: افراد بالای 18 سال پس از اتمام تحصیل، درصورتی‌که قصد ماندن در کشور ترکیه را دارند می‌توانند با فردی که تابعیت این کشور را دارد ازدواج کنند و در کشور بمانند. این افراد بعد از گذشت 3 سال از ازدواج پاسپورت خود را دریافت می‌کنند.
     

    اقامت در ترکیه پس از تحصیل، از طریق ازدواج، کار و سرمایه‌گذاری دارای شرایط و نکات بیشتری است که در مقالهٔ اقامت پس از تحصیل در ترکیه به‌صورت مفصل به توضیح آن‌ها پرداخته‌ایم. پیشنهاد می‌کنیم برای کسب اطلاعات بیشتر به آن مراجعه نمایید.

     

    باورهای غلط در مورد شرایط تحصیل در ترکیه

     

    برخی از افراد به دلیل اطلاعات کم و اشتباهی که دربارهٔ شرایط تحصیل در ترکیه دارند، باعث سردرگمی متقاضیان و ترویج اطلاعات نادرست می‌شوند. در زیر به توضیح برخی از باورهای نادرست که به‌اشتباه نزد عده‌ای پذیرفته شده‌اند، می‌پردازیم.

     

    • معتبر نبودن دانشگاه‌های ترکیه: ترکیه دارای دانشگاه‌های معتبری است که از کیفیت تحصیلی بسیار خوبی برخوردارند. تعداد زیادی از دانشگاه‌های ترکیه در رتبه‌بندی‌های جهانی جایگاه خوبی دارند و اکثر کشورهای خاورمیانه و اتحادیهٔ اروپا دانشگاه‌های این کشور را به رسمیت شناخته و مدرک آن را کاملاً معتبر می‌دانند.
     
    • سخت بودن تحصیل و زبان ترکی: با این که تحصیل در هر کشوری تا حدودی دشواری و پیچیدگی‌های خود را دارد، در مقایسه با کشورهای دیگر، دانشجویان کشور ترکیه از رفاه و راحتی نسبتاً بیشتری برخوردارند. یادگیری زبان ترکی استانبولی نیز نسبت به سایر زبان‌های دیگر از جمله چینی و روسی آسان‌تر است.
     
    • هزینه‌های هنگفت شهریه و مبالغ بالا: در واقع یکی از دلایلی که تحصیل در ترکیه را جذاب می‌کند، هزینه تحصیل در ترکیه است که مقرون‌به‌صرفه می‌باشد. دانشگاه‌های ترکیه در مقایسه با بسیاری از کشورهای دیگر، به‌ویژه برای افرادی که از خاورمیانه برای تحصیل به ترکیه می‌آیند، شهریه‌های بسیار مناسبی دارد.
     

    مقایسهٔ تحصیل در ترکیه با تحصیل در کشورهای چین و روسیه

     

    دانشگاه‌های هر سه کشور روسیه، ترکیه و چین به‌عنوان دانشگاه‌های برتر در رتبه‌بندی جهانی قرار دارند و مورد تأیید وزارت‌های بهداشت و علوم هستند. بر اساس آخرین آمار سال 2023، بیش از 15 دانشگاه روسیه در رده‌بندی QS نمرهٔ زیر 500 را کسب کرده‌اند.

     

     این موضوع شاید شما را بر سر این دورراهی قرار دهد که تحصیل در ترکیه یا روسیه؟ از طرف دیگر، دانشگاه چینهوا، در شهر پکن نیز با کسب رتبه 16 در QS به‌عنوان یکی از بهترین دانشگاه‌های جهان در چین شناخته می‌شود. اما جدا از رتبه‌بندی دانشگاه‌ها، بهتر است عوامل مهم دیگری را نیز در انتخاب محل تحصیل در نظر داشته باشید که بر کیفیت زندگی شما تأثیر می‌گذارد.

     

    در انتخاب مقصد نهایی، علاوه بر معتبر بودن دانشگاه‌ها لازم است به زبان رسمی آن کشور نیز دقت کنید. برای مثال، تحصیل در کشور چین به زبان انگلیسی نیز امکان‌پذیر است؛ اما درصد زیادی از مردم چین به زبان انگلیسی تسلط ندارند و قاعدتاً این موضوع روی ارتباطات شما تأثیر دارد. همچنین برای افرادی که به زبان انگلیسی مسلط هستند و مقداری زبان ترکی نیز می‌دانند، تحصیل در کشور ترکیه به‌مراتب راحت‌تر از تحصیل در کشور روسیه خواهد بود.

     

    هزینه‌های تحصیل در هر کدام از دانشگاه‌های روسیه، چین و ترکیه بر اساس محل تحصیل، مقطع تحصیلی و رشتهٔ موردنظر متفاوت است. از نظر هزینه، کشورهای چین، روسیه و ترکیه در مقایسه با کشورهای اروپایی جز‌ء کشورهای کم‌هزینه حساب می‌شوند. البته شما با دریافت بورسیه می‌توانید تا حدود زیادی هزینه‌های خود را کاهش دهید. برای اطلاع از شرایط کسب بورسیه در این کشورها، و مقایسهٔ تحصیل در این کشورها، می‌توانید به مقالهٔ مقایسهٔ تحصیل در کشور ترکیه با تحصیل در چین و روسیه سر بزنید.

    داوطلبان برای مهاجرت تحصیلی به ترکیه می‌توانند از تمام مقاطع ابتدایی تا دوره‌های کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری اقدام کنند. امکان مهاجرت تحصیلی به ترکیه به‌صورت رایگان یعنی از طریق بورسیه نیز برای متقاضیان امکان‌پذیر است.

    متقاضیانی که قصد دریافت ویزای تحصیلی ترکیه را دارند، در وهلهٔ اول باید از دانشگاه موردنظر پذیرش دریافت کنند. پس از کسب پذیرش توسط دانشگاه، دانشجو برای صدور ویزا باید مدارک خود را جمع‌آوری کند. این مدارک باید به زبان ترکی ترجمه و به سفارت ارائه شوند. مدارک شامل: نامهٔ پذیرش تحصیلی، گواهی تمکن مالی، پاسپورت، گواهی سلامت پزشکی، ارائهٔ مدارک تحصیلی، عکس بیومتریک هستند و در قدم آخر دانشجو باید هزینهٔ ویزا را پرداخت نماید.

     

    بله؛ داوطلبان زیر 18 سال می‌توانند با مراجعه به مدارس بین‌المللی به زبان انگلیسی به ادامهٔ‌ تحصیل بپردازند.

     

    برای مقاطع ابتدایی، کارشناسی یا کارشناسی ارشد نیازی به مصاحبه نیست. اما برای رشته‌های دکتری، دانشجویان جهت پذیرش در دانشگاه ملزم به شرکت در مصاحبه هستند. البته برخی از دانشگاه‌های پزشکی نیز به‌تازگی مصاحبه را به‌عنوان یکی از مراحل پذیرش کشور ترکیه در نظر گرفته‌اند.

    بله. در صورت دارابودن شرایط، امکان دریافت بورسیه در تمام مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری برای تمام متقاضیان فراهم است.

    گپ تحصیلی به فاصله یا وقفه‌ای گفته می‌شود که میان دو مقطع تحصیلی می‌افتد. یعنی از زمانی که فرد آخرین مدرک خود را دریافت می‌کند تا زمانی که برای پذیرش اقدام می‌کند. در کشور ترکیه گپ تحصیلی اهمیت چندانی ندارد؛ اما برای برخی دانشگاه‌ها ممکن است مهم باشد.

    بله؛ افراد برای اینکه مدارک آن‌ها به رسمیت شناخته شود، می‌توانند برای معادل سازی مدارک خود در ترکیه اقدام کنند. معادل‌سازی مدارک از مقطع ابتدایی تا دبیرستان زیر نظر وزارت آموزش‌وپرورش انجام می‌گیرد. در مقاطع بالاتر و دانشگاهی این کار زیر نظر سازمان YOK انجام می‌شود. مدت‌زمان معادل‌سازی مدارک هم باتوجه‌به رشتهٔ تحصیلی فرد متفاوت است.

    دانشجویان با داشتن پاسپورت معتبر،‌ ارائهٔ شماره شناسایی مالیاتی ترکیه و مشخصات و آدرس می‌توانند جهت افتتاح حساب خود اقدام کنند. بانک زراعتی امکان افتتاح حساب برای کاربران خارجی را به‌صورت غیرحضوری فراهم کرده؛ اما در سایر شعبه‌ها حضور در بانک الزامی است.

    خیر؛ تمامی دانشجویان در انتخاب پوشش خود آزادی دارند.

    ازآنجایی‌که ترکیه بخشی از منطقهٔ آموزش عالی اروپا است، مدارک اخذ شده از دانشگاه‌های ترکیه در بسیاری از کشورهای جهان، به‌ویژه کشورهای عضو اتحادیه اروپا،  به رسمیت شناخته می‌شوند و اعتبار دارند. البته ازآنجایی‌که در کشور ایران قوانینی خاص وجود دارد، بهتر است از ابتدا در دانشگاه‌های مورد تأیید وزارت علوم و وزارت بهداشت تحصیل کنید.

    دانشگاه‌های دولتی مورد تأیید وزرات بهداشت ایران در ترکیه شامل دانشگاه‌های دولتی حاجت تپه، استانبول و اژه هستند. دانشگاه‌های خصوصی نیز شامل دانشگاه خصوصی کوچ، دانشگاه خصوصی یدی‌تپه و دانشگاه خصوصی باهچه شهیر می‌باشند.

    بهترین دانشگاه‌های ترکیه جهت تحصیل، دانشگاه‌های سابانجی، کوچ، باهچه شهیر ودانشگاه فنی استانبول هستند. سایر دانشگاه‌های معتبر در بخش‌های دیگر ترکیه شامل دانشگاه چانکایا، فنی خاورمیانه و حاجت تپه می‌باشند.

    ازآنجایی‌که تحصیل در دانشگاه‌های ترکیه می‌تواند به دو زبان انگلیسی و ترکی صورت گیرد، بر اساس زبان انتخابی داوطلب ملزم به دریافت مدرک دیپلم مربوط به زبان است. برای تحصیل به زبان انگلیسی داوطلب باید مدرک آزمون تافل یا آیلتس را دریافت کند. همچنین درصورتی‌که دانشجو قصد داشته باشد دوره‌های تحصیلی دانشگاه را به زبان ترکی شرکت کند، باید مدرک دیپلم زبان ترکی TOMER را دریافت نماید.

    بله؛ درصورتی‌که داوطلب مدرک زبان مربوطه را دریافت نکرده باشد، می‌تواند در دوره‌های مقدماتی زبان دانشگاه  شرکت کند. در برخی از دانشگاه‌ها به دانشجویان بین‌المللی فرصت داده می‌شود که برای یادگیری زبان ترکی به‌صورت رایگان یا با پرداخت هزینه در دوره‌های دانشگاه شرکت کنند.

    زمان ثبت‌نام دانشگاه‌های ترکیه بر اساس خصوصی یا دولتی بودن دانشگاه، مقطع و رشتهٔ تحصیلی دانشجو و قوانین پذیرش متفاوت است و نمی‌توان اطلاعات دقیقی را ارائه داد. به‌صورت کلی دانشگاه‌ها از سپتامبر تا ژوئن فعالیت دارند. بهتر است جهت کسب اطلاعات و آخرین به‌روزرسانی‌ها دربارهٔ جزئیات ثبت‌نام در دانشگاه‌های ترکیه، به وب‌سایت اصلی دانشگاه مراجعه کنید.

    فرایند ارزیابی درخواست تحصیل در ترکیه، بسته به دانشگاه متفاوت است و هر دانشگاه فرآیند ارزیابی مخصوص به خود را دارد. به طور کلی، بعد از اینکه دانشجویان درخواست پذیرش دانشگاهی خود را ثبت می کنند، دانشگاه هامدارک آن ها را بررسی و ارزیابی می کنند. در این ارزیابی، اطلاعات شخصی و سابقه تحصیلی دانشجویان مورد بررسی قرار می گیرد و اعتبارسنجی مدارک آن ها انجام می شود.برای پذیرشدر برخی از رشته ها، ممکن است با دانشجو مصاحبه شود که خود مصاحبه هم در ارزیابی دانشجو تاثیر دارد. بر اساس این ارزیابی، دانشگاه تصمیم می گیرد که درخواست پذیرش یا بورسیه دانشجوها را قبول یا رد کند. پس در گردآوری و ارسال مدارک خود دقت لازم را به خرج دهید تا بتوانید در این ارزیابی ها موفق عمل کنید.

    در ترکیه، دانشگاه‌های دولتی در مقایسه با مؤسسات مشابه، در اروپا یا ایالات متحده، بسیار مقرون‌به‌صرفه هستند. هزینه تحصیل در ترکیه برای مقاطع مختلف (برای دانشگاه‌های عمومی)، به شرح زیر است:

    • کارشناسی به زبان انگلیسی: 450 تا 1500 دلار
    • کارشناسی به زبان ترکی: 240 تا 750 دلار
    • کارشناسی ارشد به زبان انگلیسی: 600 تا 900 دلار
    • کارشناسی ارشد به زبان ترکی: 300 تا 600 دلار
    • دکترا به زبان انگلیسی: 1000 تا 1500 دلار
    • دکترا به زبان ترکی: 500 تا 1000 دلار

    به‌صورت کلی تحصیل به زبان ترکی نسبت به زبان انگلیسی ارزان‌تر است و شهریهٔ کمتری پرداخت می‌کنید.

    هزینه‌های زندگی دانشجویی در ترکیه بسته به سبک زندگی، موقعیت مکانی، برنامه و روتین زندگی و امکانات شما متغیر است. دانشجویان باید مبلغ تقریبی 500 تا 700 دلار را جهت پرداخت هزینه‌های غذا، پوشاک، اینترنت و تلفن، اقامت و سرگرمی در نظر داشته باشند.

    هزینه‌های خوابگاه‌های دانشگاه بر اساس هر خصوصی و دولتی بودن آن، همچنین ویژگی‌ها و امکانات اتاق متفاوت است. بر اساس آخرین اطلاعات در دسترس توسط سازمان اعتبار و امور خوابگاه‌های ترکیه، هزینهٔ سالانهٔ خوابگاه‌های خصوصی به طور تقریبی از 200 تا 3000 دلار متفاوت است. هزینه ماهانهٔ اسکان در خوابگاه‌های ترکیه نیز از 20 تا 300 دلار متغیر است.

    خیر؛ اخذ شهروندی و اقامت دائم از طریق مهاجرت تحصیلی در ترکیه امکان‌پذیر نیست.

    حداقل نمرهٔ دبیرستان برای پذیرش در دانشگاه‌های ترکیه 14 یا 15 است. البته این عدد بسته به دانشگاه موردنظر می‌تواند متغیر باشد. برای نمونه جهت تحصیل در دانشگاه خصوصی بیلکنت، حداقل معدل 17.5 از 20 برای کسب پذیرش الزامی است.

    بله؛ در ترکیه برخی از دانشگاه‌های دولتی و خصوصی امکان تحصیل آنلاین و غیرحضوری را فراهم کرده‌اند. آموزش آنلاین برای بعضی رشته‌ها به‌صورت چهارساله و برای بعضی از رشته‌ها به‌صورت دو ساله و چهار ساله امکان‌پذیر است. برخی از این دانشگاه‌ها که آموزش از راه دور دارند، شامل دانشگاه خصوصی بیلکنت، دانشگاه مال‌تپه، دانشگاه ساکاریا هستند.

    رشته‌های پزشکی و دندان‌پزشکی،‌ مدیریت کسب‌وکار،‌ علوم و مهندسی کامپیوتر، رشته‌های حقوق،‌ وکالت، مدیر ارشد مالی و استاد دانشگاه از جمله رشته‌های پرطرف‌دار و محبوب در دانشگاه‌های ترکیه هستند.

    شهرهای اسکی شهیر و ارزروم به‌عنوان دو شهر ارزان برای زندگی و تحصیل دانشجویان در ترکیه معرفی شده‌اند. علاوه‌براین دو شهر،‌ سایر شهرهای ارزان، شانلی‌اورفه، قیصریه، مرسین و قونیه هستند.

    استانبول، گران‌ترین شهر جهت تحصیل در ترکیه است. در رتبه‌های بعدی شهرهای آنکارا، آنتالیا و بودروم به‌عنوان شهرهای گران ترکیه قرار می‌گیرند.

    دانشگاه‌های دولتی مورد تأیید وزرات بهداشت ایران در ترکیه شامل دانشگاه‌های دولتی حاجت تپه، استانبول و اژه هستند. دانشگاه‌های خصوصی نیز شامل دانشگاه خصوصی کوچ، دانشگاه خصوصی یدی‌تپه و دانشگاه خصوصی باهچه شهیر می‌باشند.

    ه‌های حقوق،‌ وکالت، مدیر ارشد مالی و استاد دانشگاه از جمله رشته‌های پرطرف‌دار و محبوب در دانشگاه‌های ترکیه هستند.